Σας ενημερώνουμε ότι έχετε πλέον τη δυνατότητα να αχρηστεύσετε τις συσκευές των εν κινήσει στελεχών σας (πωλητές, merchandisers, beauticians, οδηγοί οχημάτων, τεχνικοί, κλπ), σε περίπτωση κλοπής. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων  (ΕΕΤΤ), από τις 26 Σεπτεμβρίου 2014 τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση προς όλες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να μπλοκάρουν όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που δηλώνονται από τους συνδρομητές τους ως κλεμμένες. Ο νέος κανονισμός έχει ως στόχο να μειώσει δραστικά τις κλοπές κινητών τηλεφώνων και tablets.


Απαραίτητη προϋπόθεση για την απενεργοποίηση της συσκευής είναι η γνωστοποίηση του κωδικού ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity – Διεθνής Κωδικός Κινητών Τηλεφώνων) της κλεμμένης συσκευής από το συνδρομητή στον πάροχό του. Ο κωδικός ΙΜΕΙ περιλαμβάνει πληροφορίες για τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής και ουσιαστικά αποτελεί την «ταυτότητα» κάθε συσκευής.


Τη διαδικασία για το μπλοκάρισμα μπορούν να την κάνουν οι mobile χρήστες σας, αφότου δηλώσουν την κλοπή, πρώτα στην Αστυνομία και μετά στον πάροχο με τον οποίο συνεργάζεστε. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε το μοναδικό κωδικό της συσκευής, τον οποίο μπορείτε να βρείτε είτε (α) πατώντας τον κωδικό *#60#, είτε (β) από το μενού Ρυθμίσεων της συσκευής. Κάθε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ανά εβδομάδα θα αποστέλλει στις άλλες εταιρείες τους κωδικούς ΙΜΕΙ κλεμμένων κινητών των χρηστών του, ώστε να απαγορεύουν και αυτοί με τη σειρά τους την πραγματοποίηση κλήσεων στο δίκτυό τους από τη συγκεκριμένη συσκευή, μέσα σε πέντε ημέρες το πολύ. Το κλείδωμα σε αυτή την περίπτωση είναι ολικό και όχι σε επίπεδο SIM, κάτι που σημαίνει ότι η συσκευή θα καθίσταται ανενεργή - τουλάχιστον στην Ελλάδα.


Με τον τρόπο αυτό, ένα κλεμμένο κινητό θα είναι πλέον άχρηστο και δεν θα μπορεί να πωληθεί στο εγχώριο παραεμπόριο, καθώς δεν θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά με άλλη κάρτα SIM της ίδιας ή άλλης εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα όλες οι εταιρείες να «ασφαλίζουν» τις συσκευές των εν κινήσει στελεχών τους. Έτσι λοιπόν, μια κλεμμένη συσκευή δεν θα μπορεί να μεταπωληθεί στη «μαύρη» αγορά, μιας και δεν θα ενεργοποιείται με άλλη κάρτα SIM ούτε της ίδιας αλλά ούτε άλλης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.


Η προτιμότερη λύση πάντως για την αχρήστευση μιας φορητής συσκευής, είναι η εγγραφή του στις cloud υπηρεσίες που συνήθως παρέχονται από την κατασκευάστρια εταιρεία (Google Services, iCloud, κλπ) όπου σε συνδυασμό με την προαναφερόμενη υπηρεσία, μπορούν πέρα από την αχρήστευση, να διαγράψουν και τα δεδομένα από τη συσκευή σας. Για τους πιο μυημένους πάντως, μια λύση MDM (Mobile Device Management) είναι η καλύτερη λύση, αν και συνήθως έρχεται με κάποιο κόστος.


Το Δελτίο Τύπου της ΕΕΤΤ είναι διαθέσιμο εδώ: http://www.eett.gr/opencms/opencms/admin/News_new/news_0313.html