Προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του φετινού Mobile World Congress, με έντονο το αίσθημα της αναμονής. Διανύουμε την περίοδο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με βασικά συστατικά το πολύ-αναμενόμενο 5G και το -πρόσφατα ανακαλυφθέν - γραφένιο.

Η αναμονή έρχεται από το γεγονός ότι φέτος πολύ περισσότερο από πέρυσι, είδαμε πειραματικές εφαρμογές βασισμένες σε 5G, σε γραφένιο ή και στα δυο, οι οποίες θα διαδοθούν μέσα στην επόμενη 5ετία στο ευρύ κοινό. Λύσεις που περιλαμβάνουν drones ως μεταφορικά μέσα ανθρώπων (που επικοινωνούν μεταξύ τους για την αποφυγή ατυχημάτων στον αέρα) έως και virtual reality μάσκες και αισθητήρες που σε μεταφέρουν σε άλλο σημείο της γης, όπως για παράδειγμα στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες για παρακολούθηση κάποιου event (χωρίς lag ή «pixelιασμα» της οθόνης).

Οπότε και φέτος αναλωθήκαμε στους γνωστούς υπόπτους, δηλαδή στην παρουσίαση του S9 και S9+ από τη Samsung, το comeback της ΝΟΚΙΑ με Android λειτουργικό, προτάσεις από την LG και τη SONY, ενώ δεν έλειπε και η Blackberry με το Keyone.

Σε επίπεδο στατιστικών, η πρόβλεψη του GSMA καταλογίζει τα παρακάτω νούμερα:

  • To 2017 είχαμε 7,5δις IoT συσκευές προορισμένες για consumer και industrial IoT, ενώ μέχρι το 2025 υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 25δις.
  • Περίπου 11δις IOT devices θα είναι στην περιοχή Asia-Pacific, ενώ η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη ακολουθούν με περίπου 6 δις η κάθε ήπειρος.
  • 45 πάροχοι τηλεπικοινωνιών (operators) ανακοίνωσαν πλάνα για άμεση διαθεσιμότητα 5G σε συνολικά 32 χώρες.
  • 77 πάροχοι τηλεπικοινωνιών (operators) εκτελούν δοκιμές σε 5G σε περισσότερες από 49 χώρες
  • Τα ετήσια έσοδα από το mobility το 2025 θα ξεπερνούν το 1.1τρις δολάρια.
  • Από 5 δις συνδρομητές κινητής το 2017, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5.9 δις μέχρι το 2025, με προσπάθειες από τη βιομηχανία για παροχή υποδομών για Internet σε τρίτες χώρες.


Μεγάλο κομμάτι της έκθεσης αφιερώθηκε και σε λύσεις βασισμένες σε machine learning αλλά και artificial intelligence (AI). Πλέον οι δυο αυτοί όροι ξεπερνούν το Siri, Cortana και Google Assistant, και παρουσιάζονται ως λύσεις στη βιομηχανία και στις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, η SAP τοποθετήθηκε με το SAP Leonardo για τη σύνδεση του machine learning με ΙοΤ, big data, blockchain και analytics, ενώ εταιρείες όπως η ARM προτείνουν τη χρήση του machine learning για προστασία τύπου self-defense για το cloud και IoT devices.

Σε βιομηχανικό επίπεδο, βλέπουμε το Industry 4.0 όπου για πλέον ακούγεται ο όρος Smart Factory, όπου AI και αυτόνομες μηχανές λαμβάνουν αποφάσεις για την παραγωγή σε κάθε στάδιο αυτής.

Δείτε μερικά videos που καταγράψαμε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου:

Φέτος, η ελληνική αποστολή υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) ήταν η πιο πλούσια από ποτέ. Με 38 εταιρείες και την υποστήριξη από χορηγούς και την πολιτεία, είχε ως αποτέλεσμα να τοποθετηθεί με περίπτερο στον κεντρικό διάδρομο του Hall που αφιερώνεται σε mobile applications, ενώ ταυτόχρονα είχε και παρουσία με 10 start-up εταιρείες σε κλάδους όπως Mobile Gaming και Υγεία στο 4YFN (Four Years From Now).

Κλείνοντας, IBM και Salesforce υποστήριξαν το AI παρά τον αρνητικό ντόρο που έχει κάνει ο Αμερικάνικος κινηματογράφος και οι διάφορες θεωρίες συνομωσίας από τη δεκαετία του 50 και έπειτα. Η Google τοποθετήθηκε υπέρ της συνεχόμενης εκπαίδευσης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στα θετικά του AI με την Salesforce να καταλήγει ότι «ακόμα και αν δεν αποκαλέσουμε την εποχή μας ως άνοιξη του AI, σίγουρα ήρθε για να μείνει».

Δείτε ένα συνοπτικό βίντεο με όλα τα highlights της έκθεσης.

Υ.Γ. Η ομάδα της Regate ήταν και φέτος εκεί. Είναι η 6η συνεχή χρονιά που η Regate αποτελεί αναπόσπαστο και ιστορικό μέλος της "Εθνικής Ελλάδος Τεχνολογίας", με χορηγία στο Εθνικό περίπτερο.