Με άνοδο 2%, τόσο σε επίπεδο λιανικής όσο και χονδρικής, εκτιμά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Αρωμάτων & Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ) πως θα κλείσει το 2018 για την ελληνική αγορά καλλυντικών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣΒΑΚ, οι πωλήσεις λιανικής υπολογίζεται πως θα ανέλθουν φέτος σε 899 εκατ . ευρώ, ενώ οι πωλήσεις χονδρικής σε 671 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η αγορά καταγράφει θετική πορεία, καθώς και το 2017 οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 3,47% ανερχόμενες στα 881 εκατ. ευρώ από τα 851 εκατ. ευρώ του 2016, ενώ και η χονδρική υπολογίστηκε πως κατέγραψε άνοδο 2,83% και άγγιξε τα 657 εκατ. ευρώ από 639 εκατ. ευρώ το 2016.

Ακόμη, τα στοιχεία του ΠΣΒΑΚ δείχνουν πως η ευρεία διανομή συνεχίζει να αποτελεί το κυρίαρχο κανάλι διανομής στη χώρα μας, αντιστοιχώντας φέτος στο 42,3% των συνολικών πωλήσεων καλλυντικών στην Ελλάδα. Η επιλεκτική διανομή κινείται αυξητικά και αντιστοιχεί πια στο 19,2% της συνολικής αγοράς, ενώ πάνω από το 1/4 των πωλήσεων (26%) του κλάδου προέρχεται από τα φαρμακεία. Σημαντική άνοδο καταγράφει και το e-commerce (που περιλαμβάνεται σε όλα τα κανάλια) και πλέον έχει φτάσει να αντιστοιχεί σε 5,8% της συνολικής αγοράς καλλυντικών στην Ελλάδα. Τέλος, όσον αφορά τη διάρθρωση της συνολικής αξίας των πωλήσεων καλλυντικών στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, τα στοιχεία του ΠΣΒΑΚ δείχνουν πως η Περιποίηση Προσώπου & Σώματος αποτελεί την πλέον δημοφιλή κατηγορία, αντιστοιχώντας στο 32,9% των πωλήσεων και ακολουθούν η Περιποίηση Μαλλιών με μερίδιο 25,4% και τα Προϊόντα Υγιεινής, που προσφέρουν το 22,7% των πωλήσεων.

Πηγή: http://www.businessnews.gr/article/123384/psvak-se-anodiki-poreia-i-agora-kallyntikon