Με ποσοστιαία αρνητική μεταβολή της τάξεως του 6,8% κινείται η ζήτηση στον καφέ, με βάση τη σχετική έρευνα "Elasticity Study" της Nielsen για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, από την 1η Ιανουαρίου του 2017, οπότε και εφαρμόστηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ, έως και σήμερα. Η Ελληνική Ένωση Καφέ, στη συνάντηση, που είχε με τον υφυπουργό Οικονομίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, ζήτησε την απλοποίηση της εφαρμογής και της επίλυσης προβλημάτων, που σχετίζονται με την εφαρμογή της νομοθεσίας στις εξαγωγές, καθώς και με τη διαχείριση των φορολογικών αποθηκών, όπως λέει στο FnB Daily ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Ηλίας Παπαδόπουλος.

ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ. Επιπλέον, από την εφαρμογή του φόρου έχουν επηρεαστεί και οι εξαγωγές, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται επιστροφή φόρου με βάση τη νομοθεσία, γεγονός, που αποτελεί μία από τις προτάσεις των στελεχών της Ένωσης. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κύριο Παπαδόπουλο, η επιβολή του φόρου έχει συμβάλλει στην αύξηση του λαθρεμπορίου κατά διψήφιο ποσοστό.

ΟΙ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΙΑΣΑΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΙΜΗΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen οι συνέπειες της αύξησης της τιμής μπόρεσαν να μετριαστούν μερικώς μέσω των προωθητικών ενεργειών μείωσης τιμών, η οποία απέδωσε +2.5% σε όγκους) καθώς και από την αναδιαμόρφωση του δικτύου του λιανεμπορίου με την επαναλειτουργία καταστημάτων (+3.9% σε όγκο) για το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2015 - Ιούνιος 2018.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΚΑΦΕ. Η Ένωση Καφέ ζήτησε από τον υπουργό, μετά από μελέτη που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την PwC, να δίνεται το δικαίωμα σε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν, είτε να διατηρούν φορολογική αποθήκη, είτε όχι. "Επί του παρόντος, όλες οι εταιρείες υποχρεούνται να διαθέτουν φορολογική αποθήκη, με αποτέλεσμα το διαχειριστικό κόστος να είναι δυσβάσταχτο", σημειώνει σχετικά ο κύριος Παπαδόπουλος.

"ΠΑΓΙΑ ΘΕΣΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ". Σύμφωνα με τον κύριο Παπαδόπουλο, πάγια θέση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ αποτελεί η κατάργηση του φόρου. Από την πλευρά του, ο κύριος Πιτσιόρλας επισήμανε ότι, επί του παρόντος, λόγω δημοσιονομικής στενότητας, η κατάργηση καθίσταται ανέφικτη. Όχι, όμως, και η απλοποίηση της νομοθεσίας, που ζητά η ΕΕΚ και με την οποία συντάχθηκε απόλυτα ο υπουργός.