Η γερμανική εταιρεία Südzucker, η μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας ζάχαρης στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες τη σημαντική απώλεια κερδών, καθώς η αγορά πλήττεται από την παγκόσμια κατάρρευση των τιμών της ζάχαρης.

Η Südzucker επανέλαβε τις προσδοκίες της για λειτουργικό κέρδος από 25 εκατομμύρια ευρώ έως 125 εκατομμύρια ευρώ για το οικονομικό έτος 2018/19, ενώ θυμίζουμε ότι στη διάρκεια του περασμένου οικονομικού έτους είχε καταγράψει κέρδη 445 εκατομμυρίων ευρώ. Επανέλαβε επίσης την πρόβλεψη για ενοποιημένα έσοδα ύψους από 6,6 δισ. έως 6,9 δισ. ευρώ, έναντι του προηγούμενου έτους, που κατέγραψε έσοδα 7 δισ. Ο όμιλος έχει επίσης εκτεταμένα συμφέροντα εκτός της ζάχαρης, από τη βιοαιθανόλη μέχρι τα φρούτα και τα μεταποιημένα τρόφιμα.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

"Ο κύριος λόγος για το τριμηνιαίο αποτέλεσμα είναι οι χαμηλές τιμές ζάχαρης", ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Südzucker. "Η απελευθέρωση της αγοράς της ΕΕ σημαίνει ότι η πτώση των παγκόσμιων τιμών επηρεάζει επίσης τις τιμές στην Ευρώπη. Η ζήτηση στην Ευρώπη είναι σχεδόν σταθερή, αλλά οι τιμές μειώνονται. Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια ζήτηση ζάχαρης εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά οι τιμές είναι χαμηλές".

ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα συμβόλαια για ακατέργαστη ζάχαρη εντός του 2018 έφτασαν στο χαμηλότερό τους επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ συμπιέζονται από την παγκόσμια υπερπροσφορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απελευθέρωσε την αγορά ζάχαρης, το Σεπτέμβριο του 2017, βάζοντας τέλος στο σύστημα εγγυημένων ελάχιστων τιμών και προστατευόμενων ποσοστώσεων παραγωγής. Αυτό έδωσε στους παραγωγούς μεγαλύτερη ελευθερία, να επεκταθούν και να εξάγουν, αλλά προέκυψε ταυτόχρονα ένα χειρότερο σενάριο, με τους Ευρωπαίους παραγωγούς να εκτίθενται στις καταρρέουσες τιμές παγκοσμίως.

Περισσότερα: FnBDaily Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019, ΤΕΥΧΟΣ #700

Πηγή: www.fnbdaily.com