Η απάντηση στην ερώτηση ποικίλει αν αναλογιστεί κανείς τους τρόπους. Σε γενικές γραμμές, είναι ευρέως γνωστό ότι οι ηλεκτρονικές αγορές αυξάνονται. Οι αριθμοί μπορεί να ποικίλλουν, αλλά όλα δείχνουν σημαντική ανάπτυξη. Οι τάσεις μας επιτρέπουν να εξετάσουμε και να αντιληφθούμε στη λεπτομέρεια τα ποιος, τι, πώς και γιατί των ηλεκτρονικών αγορών.

H ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ONLINE ΑΓΟΡΩΝ

Ενώ το 43% των αγοραστών έχουν ψωνίσει online για είδη παντοπωλείου κατά το παρελθόν έτος, μόνο οι μισοί από αυτούς, ή το 21% όλων των αγοραστών, το κάνουν σε τακτική ή μηνιαία βάση. Ορισμένοι αγοραστές παντοπωλείων έχουν παρακινηθεί να δοκιμάσουν τις online αγορές με προωθητικές ενέργειες, διαφήμιση ή ακόμα και βασισμένοι στην περιέργεια, αλλά τελικά επιστρέφουν στην καθιερωμένη προτιμώμενη συνήθεια της αγοράς από το κατάστημα τροφίμων. Μόνο το 10% των αγοραστών είναι συχνοί online αγοραστές (τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες).

ΟΙ MILLENIALS KAI OI ΑΛΛΟΙ

Φέτος, υπερτερούν οι Gen Xers, οι οποίοι τώρα ψωνίζουν online σχεδόν στην ίδια έκταση με τους Millennials. Επιπρόσθετα, οι Gen Zers προέρχονται από μια εποχή, όπου υπερτερούν οι αγορές online. Ως εκ τούτου, εμφανίζουν τα ίδια επίπεδα προτίμησης αγορών online με τους millennials. Συμπερασματικά, θα μπορούσε να πει κανείς πως οι online αγορές δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των Millennials.

OI ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΟΥ ONLINE RETAIL

Oι αγοραστές online παντοπωλείων κάνουν πολλά ψώνια και παράλληλα συγκρίνουν τιμές. Να σημειωθεί ότι οι συχνοί αγοραστές στο διαδίκτυο, ενώ διαθέτουν το 39% των χρημάτων τους ηλεκτρονικά, εξακολουθούν να ξοδεύουν κατά μέσο όρο $108/εβδομάδα στο φυσικό κατάστημα.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Οι έμποροι λιανικής πώλησης προσφέρουν και βελτιώνουν τους τρόπους, με τους οποίους χειρίζονται την εκπλήρωση των παραγγελιών, ώστε να αφουγκράζονται τις διάφορες ανάγκες και επιθυμίες των αγοραστών. Φέτος, διαπιστώνεται ότι περισσότεροι αγοραστές επιλέγουν το click-and-collect/pick-up στο κατάστημα κατά την παράδοση της ίδιας ημέρας. Ένα αυξανόμενο μερίδιο αξιοποιεί επίσης τα μοντέλα εγγραφής και αποθήκευσης ή άλλα είδη συνδρομητικών υπηρεσιών.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΕΙΔΗ

Έχουμε δει τις αλλαγές στις κατηγορίες τροφίμων, τις οποίες οι αγοραστές ενσωματώνουν πιο εύκολα στις ηλεκτρονικές αγορές τους, αλλά οι κατηγορίες των μεγάλων αλυσίδων συνεχίζουν να κυριαρχούν. Αυτά είναι ακριβώς τα είδη των κατηγοριών που αποστέλλονται, αλλά και όπου οι αγοραστές μπορούν να εμπιστευτούν στην παράδοσή τους κατ' εξακολούθηση. Εν τω μεταξύ, οι αγοραστές αντιστέκονται στην αγορά φρέσκων προϊόντων (κρέας κ.α.) από το διαδίκτυο, καθώς προτιμούν να είναι σε θέση να επιλέξουν αυτά τα προϊόντα από το κατάστημα.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι οι συνήθεις αγοραστές στο διαδίκτυο εμφανίζουν μια αυξανόμενη τάση να αγοράζουν φρέσκα προϊόντα, και η προτίμηση αυτών των προϊόντων, φαίνεται να αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να γίνει κανείς online αγοραστής.

 

FnB Daily Τεύχος 855

Πηγή: www.fnbdaily.com