Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του Mobile World Congress Americas (MWC Los Angeles όπως είναι σωστότερα ο τίτλος του). Το μικρό αδερφάκι του MWC Barcelona έγινε και φέτος στο Los Angeles από τις 22 μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, νοσταλγώντας όμως την επιτυχία του MWC Americas του 2017 στο San Francisco.


Στα θετικά του συνεδρίου, είναι ότι είδαμε από κοντά το Samsung Galaxy Foldable. Λειτουργεί με την εξωτερική οθόνη ως κανονικό κινητό, ανοίγει όμως σαν κασετίνα, όπου διπλασιάζεται ο ωφέλιμος χώρος οθόνης. Σύμφωνα με τη Samsung η οθόνη έχει αντοχή μέχρι περίπου 200.000 ανοιγο-κλεισίματα. Είναι πιο στενό από το αντίστοιχο Galaxy S9, διότι είναι 2 φορές πιο παχύ, και πρέπει να είναι εργονομικό στο χέρι του καταναλωτή. Στο μέλλον αναμένουμε πολύ λεπτότερες οθόνες, αλλά πάντα οι πρώτεςπροσπάθειες είναι λίγο πιο «μεγάλες».


Μια από τις σημαντικότερες ομιλίες, του Chairman του GSMA και CEO της Orange, Stephane Richard, τόνισε τους 3 τομείς που αυτή τη στιγμή χάνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, και αυτοί είναι το Global Supply Chain, η ασφάλεια της digital ζωής και δεδομένων καταναλωτών και τέλος η ικανότητα των επιχειρήσεων να επιδείξουν σταθερή ανάπτυξη. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν δεκάδες νέες τεχνολογίες και πρακτικές, που τρέχουν γρηγορότερα από ότι μπορούμε να τις αντιληφθούμε, όπως για παράδειγμα το Machine Learning & Artificial Intelligence, IoT, το 5G και η χρήση των δεδομένων. Ενισχύει δηλαδή τη θέση της ΝΟΚΙΑ για χτίσιμο εμπιστοσύνης στην ασφάλεια των δικτύων και εν τέλει των δεδομένων.


Παρά τη μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα, στην έκθεση εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα με αρκετές εταιρείες όπως Intracom, Raycap, Regate και αρκετές start-ups όπως οι Acromove, Centaur, Classter, Claret, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) που ανελλιπώς από το 2013 υποστηρίζει το MWC. Ταυτόχρονα η ελληνική παρουσία υποστηρίχθηκε από το προξενείο του San Francisco αλλά και τη Γενική Πρόξενου του Los Angeles.


Συνολικά, μια ελληνική επιχείρηση έχει νόημα να εκθέσει στο MWC Americas μόνο αν έχει πελάτες σε Βόρεια και Λατινική Αμερική (LATAM), και ειδικά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Οι ελληνικές start-up έχουν επιδιώξεις στο Los Angeles μόνο αν τους ενδιαφέρει η αγορά εκεί, στην οποία δεσπόζει το entertainment (μην ξεχνάμε ότι εδώ είναι το Hollywood), το gaming και το real estate. Αν μια startup αναζητεί χρηματοδότηση, τότε το San Francisco είναι ο κατάλληλος τόπος και όχι ιδιαίτερα το MWC. Αυτό φάνηκε και στο κομμάτι του 4YFN Los Angeles, όπου βρέθηκαν start-ups οι οποίες είχαν σκοπό κυρίως να εκθέσουν και να πουλήσουν και όχι αποκλειστικά και μόνο τη χρηματοδότηση.