Θετικά αποτιμά η αγορά την απόφαση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιστρέψει η Ελλάδα στη λίστα των χωρών "εμπορεύσιμου ρίσκου" (marketable risk), για την βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα με την Κομισιόν, "από το 2020 οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι εξαγωγικών πιστώσεων για την Ελλάδα θα θεωρούνται ως εμπορεύσιμοι, και θα καλύπτονται από ιδιωτικούς φορείς".

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ

Την αισιοδοξία τους εκφράζουν οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων στο FnB Daily. "Πρόκειται για μία απόφαση, που βοηθάει στις πιστώσεις εμπορικών συναλλαγών, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν", σημειώνει ο Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ. Το ζήτημα για τους παραγωγούς φέτας και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι "η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές εταιρείες", αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος και συμπληρώνει πως "αυτή η απόφαση πρέπει να συνοδευτεί από την καλή εικόνα των εταιρειών, που εμπορεύονται φέτα και γαλακτοκομικά".

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: "ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΙΖΑΝ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ"

Σχετικά με την απόφαση επιστροφής της χώρας μας στην κατηγορία "marketable risk" οι ελαιοπαραγωγοί την αποτιμούν ιδιαιτέρως θετικά. "Μέχρι πρότινος, δεν μας ασφάλιζαν για εισαγωγές λαδιού στη χώρα μας, πλέον θα μας ασφαλίζουν", σχολιάζει στο FnB Daily ο Ηλίας Νιάρχος,General Manager της Agrosparta και προσθέτει πως "αυτή η απόφαση έχει θετικό αντίκτυπο και στις εξαγωγές, καθώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στη χώρα μας". Ο ίδιος αναφέρει πως μέχρι πρόσφατα ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης δεν ασφάλιζαν τις εισαγωγές προς την Ελλάδα, αντιθέτως με την Αλβανία.

ΦΡΟΥΤΕΜΠΟΡΟΙ: ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΤΑ DEALS

Ο αντίκτυπος της απόφασης κρίνεται θετικά και από τους εμπόρους φρούτων, καθώς "ευνοούνται πλέον οι συμφωνίες με προμηθευτές και διανομείς ξένων κρατών, τόσο για τα φρέσκα, όσο και τα μεταποιημένα φρούτα", σημειώνει ο Στέλιος Θεοδουλίδης, CEO της εταιρείας εμπορίας φρούτων Venus. "Τώρα είμαστε πιο ασφαλείς, καθώς αναβαθμιζόμαστε και οι προμηθευτές θα δέχονται πιο εύκολα τα ελληνικά προϊόντα" δηλώνει ο Στέλιος Θεοδουλίδης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, που είναι υπεύθυνοι για την οικονομική διπλωματία, υπογραμμίζουν στο FnB Daily πως μετά την απόφαση της Κομισιόν πρέπει να συμμορφωθούν τόσο οι τράπεζες, όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες. "Δεν πρόκειται να βγάλουμε κάποια ερμηνευτική εγκύκλιο, καθώς η απόφαση αφορά τον ιδιωτικό τομέα", σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Η ΔΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΕΤΑΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη Δανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της πλημμελούς τήρησης των υποχρεώσεων της χώρας, ως προς την ονομασία "Φέτα". Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Κομισιόν στην σχετική της ανακοίνωση, επιχειρήσεις, που εδρεύουν στη Δανία, παράγουν και εξάγουν λευκό τυρί σε τρίτες χώρες μετά την επισήμανσή του ως "Φέτα". Η Φέτα είναι καταχωρημένη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 στην ΕΕ και, ως εκ τούτου, μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με ένα σύνολο προδιαγραφών παραγωγής. "Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη, η οποία έρχεται να προστεθεί μετά την κατοχύρωση του ονόματος φέτας στην Κίνα", σημειώνει ο Χρήστος Αποστολόπουλος στο FnB Daily.

 

FnB Daily, Τεύχος 897  

Πηγή: www.fnbdaily.com