Σοβαρές αναταράξεις στην οικονομία της Κίνας, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, προκαλεί ο κοροναΐός, που έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες. Καταρχήν, ο κοροναϊός αναμένεται να πλήξει ισχυρά την οικονομία της Κίνας, η οποία αποτελεί κινητήριο παράγοντα της παγκόσμιας ανάπτυξης, αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί ο συνολικός αντίκτυπος.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η Κίνα συνεισφέρει επίσης τώρα περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία σε σχέση με πριν από 17 χρόνια, όταν είχε ξεσπάσει η επιδημία του SARS το 2002-03, κάτι που σημαίνει ότι ο όποιος μεγάλος εγχώριος αντίκτυπος από τον ιό θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Οι περιοχές που βασίζονται στον τουρισμό, ειδικά σε Κινέζους τουρίστες, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του ιού, δήλωσε ο Louis Kuijs, επικεφαλής του τμήματος για την ασιατική οικονομία στην Oxford Economics.

ΧΑΘΗΚΑΝ 180 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς στα χρηματιστήρια. Πάνω από το 97% των μετοχών στον δείκτη STOXX 600 κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με πολλές εξ αυτών να υποχωρούν από υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν πολλά δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης από τον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη. Τους ισχυρότερους τριγμούς υπέστησαν οι μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας, αεροπορικών εταιριών και ξενοδοχειακών ομίλων, που έχουν μεγάλη ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές. Οι βασικοί παίκτες στα είδη πολυτελείας στην Ευρώπη έχουν χάσει αρκετά δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από τότε που ξέσπασε η επιδημία.

ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Όπως είναι φυσικό, όσο αυξάνονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, τόσο πιέζονται μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως οι • Air France •Lufthansa •British Airways. Ακόμη, πίεση δέχονται οι ξενοδοχειακοί όμιλοι Accor και IHG. Άλλωστε, εκατομμύρια άνθρωποι, που κανονικά ταξιδεύουν αυτή την περίοδο, ακύρωσαν τα σχέδιά τους, με την κυβέρνηση να δίνει εντολή να αποζημιωθούν πλήρως όσοι είχαν εκδώσει αεροπορικά εισιτήρια και εισιτήρια τρένου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

"Η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα, αφού εξασθένισε ο SARS", ανέφερε ο αναλυτής Larry Hu της Macquarie Capital, σε έκθεση προς τους πελάτες της εταιρίας. Οι μετακινήσεις, τα εστιατόρια και οι λιανικές πωλήσεις επλήγησαν, αλλά ο Hu υποστήριξε ότι συνολικά ο SARS ήταν "απλά μια παρεμβολή που δεν άλλαξε τη γενικότερη τάση". Αυτή τη φορά, όμως, αναλυτές λένε ότι η αυξημένη --συγκριτικά με τις αρχές του 2000-- εξάρτηση της Κίνας από την κατανάλωση, ως κινητήριου παράγοντα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μπορεί να υπονομεύσει την ανάπτυξη. "Στην Κίνα το 2019, η κατανάλωση συνεισέφερε περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στον συνολικό ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ του 6,1%. Ένας πρόχειρος υπολογισμός υποδηλώνει ότι, εάν οι δαπάνες για τέτοιες υπηρεσίες μειωθεί κατά 10%, η συνολική αύξηση του ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 1,2 μονάδες", ανέφεραν αναλυτές από την S&P Global Ratings σε έκθεση.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Στην Κίνα η κατάσταση είναι σοβαρή, καθώς η συνηθισμένη κίνηση της κινεζικής πρωτοχρονιάς και οι δαπάνες σε ταξίδια και διασκέδαση, ήδη πλήττεται.

Διαβάστε περισσότερα: BNB DAILY Τεύχος 440 
Πηγή: www.bnbdaily.gr