Τουλάχιστον το 75% αναμένεται να αγγίξουν οι ακυρώσεις των κρατήσεων από το εξωτερικό τη φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την μέχρι τώρα αλληλογραφία των ξένων τουρ οπεράτορ με τα ελληνικά τουριστικά γραφεία.
 
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς κάνουν λόγο για δύο σενάρια:
  • το κακό, κατά το οποίο η σεζόν θα περιοριστεί σε ελάχιστους μήνες
  • και το καταστροφικό, κατά το οποίο η σεζόν δε θα ξεκινήσει καν, κυρίως σε ότι αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό.
Όσο και να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός, οι απώλειες από τη μη άφιξη ξένων τουριστών είναι αδύνατο να καλυφθούν, αφού η Ελλάδα πρακτικά τριπλασιάζει τον πληθυσμό της κατά την τουριστική σεζόν.

Ο κίνδυνος των διμερών κρατικών συμφωνιών και η απειλή του «εσωτερικού τουρισμού»

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο αρνητικές για τον εισερχόμενο τουρισμό τάσεις:
  • η πρώτη αφορά στη στάση αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με πιο χαρακτηριστική και πρόσφατη αυτή της Γαλλίας, που προτρέπουν τους πολίτες τους να κάνουν διακοπές εντός συνόρων.
  • η δεύτερη αφορά στη διαφαινόμενη πρακτική κάποιων χωρών, όπως η Αυστρία, να συνάψουν διμερείς κρατικές συμφωνίες για να ανοίξουν τα μεταξύ τους σύνορα.
Ξενοδόχοι: Να μπούνε κοινοί κανόνες για όλους

Στην Ιταλία, οι ξενοδόχοι έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για να υποδεχθούν τουρίστες.

Στην Ελλάδα, οι ξενοδόχοι περιμένουν ακόμα τα πρωτόκολλα υγείας που θα συστήσουν οι υγειονομικές αρχές για τους νέους κανόνες λειτουργίας με τήρηση αποστάσεων σε χώρους υποδοχής, εστίασης και παραλίες.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) τονίζει ότι είναι κρίσιμο οι όροι να είναι κοινοί τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού. Όμως, η μέχρι τώρα κατακερματισμένη αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στην πανδημία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
 
«Αχαρτογράφητα νερά» οι τιμές
 
Ένα επίσης θολό τοπίο είναι αυτό του κόστους των διακοπών, όταν αυτές γίνουν εφικτές.

Οι αλλαγές στη λειτουργία των αεροπορικών εταιρειών (με την χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και τις άδειες θέσεις), αλλά και των ξενοδοχείων (μείωση των διαθέσιμων κλινών, αποστάσεις στους χώρους κλπ) αναμένεται να αυξήσουν το κόστος. Το γεγονός αυτό γεννά φόβους ότι οι τιμές των τουριστικών πακέτων θα εκτοξευτούν, κάνοντας τις διακοπές στο εξωτερικό «προνόμιο των λίγων».

Από την άλλη πλευρά, η μειωμένη ζήτηση αναμένεται να εξισορροπήσει αυτή την τάση, αφού οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να παρουσιάσουν ελκυστικά πακέτα για να προσελκύσουν τους επιφυλακτικούς ταξιδιώτες.

Συγκριτικό πλεονέκτημα η επιτυχία στον περιορισμό της πανδημίας

Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού θα δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην χώρα, καθώς αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς και από υγειονομική άποψη.

Κλειδί θα είναι η εφαρμογή μεθόδων, ώστε να ελέγχονται άμεσα και αποτελεσματικά για πιθανό κρούσμα οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται τεστ ανίχνευσης του COVID-19 στα αεροδρόμια, είτε σε όλους τους τουρίστες, είτε σε αυτούς που υποδεικνύουν ως "ύποπτους" θερμικές κάμερες.

Επίσης, εξετάζονται οι όροι με τους οποίους θα επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, με αλλαγές (για να τηρούνται μέτρα ελάχιστης απόστασης) στους χώρους εστίασης, στις παραλίες, στα μπαρ και με πρόβλεψη για εφεδρικά δωμάτια που θα λειτουργήσουν ως πιθανές "καραντίνες".