Πώς να καταπολεμήσετε το φαινόμενο «ZooM fatigue»

Με την έλευση της πανδημίας και το lockdown σε πολλές χώρες, οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να προσαρμοστούν και να συνεχίσουν τις εργασίες τους online. Η τηλεδιάσκεψη έγινε μέρος της εργασίας μας.

Αν διαπιστώσετε ότι είστε πιο εξαντλημένοι στο τέλος της εργάσιμης ημέρας από ό, τι στο παρελθόν, δεν είστε μόνοι. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αναφορές στο φαινόμενο "Zoom fatigue" εμφανίζονται όλο και συχνότερα και αφορούν στην κόπωση από τις καθημερινές τηλεδιασκέψεις, στις οποίες καταφεύγουμε πλέον ως μέσο επικοινωνίας και εργασίας. 

Γιατί οι βιντεοκλήσεις θεωρούνται τόσο εξαντλητικές; 

Επειδή μας αναγκάζουν να επικεντρωθούμε πιο προσεκτικά στις συνομιλίες, αφού το έτερο πρόσωπο βρίσκεται μόνο 20 εκατοστά από το βλέμμα μας. 

Υπάρχει, επιπλέον, το άγχος της «απόδοσης» όταν γνωρίζουμε ότι όλοι μας κοιτάζουν. 

Επίσης, μέσα σε λίγη ώρα, πρέπει να απορροφήσουμε όλες τις πληροφορίες που μας παρατίθενται, χωρίς την δυνατότητα διαλείμματος. 

Μπορούμε να παραδεχτούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις βιντεοκλήσεων, δεν αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να προβούμε και σε άλλες παράλληλες ενέργειες, όπως να ελέγξουμε το email μας ή να στείλουμε μήνυμα σε έναν φίλο. 

Φυσικά, καταλήγουμε να μην ακούμε ολοκληρωτικά, όταν αποσπάται η προσοχή μας. Και επιπλέον, πολύ συχνά οι τηλεδιασκέψεις δεν έχουν ούτε ωράριο, ούτε όριο στον αριθμό τους.

Υπάρχουν όμως μερικά tips που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να εξομαλύνουμε την πίεση και να αντιμετωπίσουμε την κούραση. 

Αποφεύγουμε την πολλαπλή εργασία.

Η έρευνα που αναφέρει το  Harvard Business Publishing δείχνει ότι η προσπάθεια να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα μειώνει την απόδοσή μας. Επειδή πρέπει να απενεργοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου μας για διαφορετικούς τύπους εργασίας, η εναλλαγή μεταξύ εργασιών μπορεί να μας κοστίσει έως και το 40% του παραγωγικού μας χρόνου. 

Κάνουμε μικρά διαλείμματα.

Ακόμα και κατά την διάρκεια της βιντεοκλήσης, είναι αποδεκτό να ελαχιστοποιούμε το παράθυρο συνομιλίας για μερικά δευτερόλεπτα και να κοιτάζουμε μακριά από τον υπολογιστή μας ή απλώς να μην κοιτάζουμε στην οθόνη για λίγο. 

Μειώνουμε τα ερεθίσματα στην οθόνη.

Στους περισπασμούς συμπεριλαμβάνεται ακόμα και ο περίγυρος του συνομιλητή μας μέσα από την οθόνη. Ιδίως εάν είναι πολλοί οι συνομιλητές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας διαμεσολαβητής μπορεί να δίνει το λόγο ή να ορίζει την σειρά ομιλίας, έτσι ώστε στα μεσοδιαστήματα να αποφεύγεται το «άγχος» της συμμετοχής. 

Προτείνουμε την αλλαγή κάποιων τηλεδιασκέψεων.

Αν είναι εφικτό προτείνουμε μία απλή κλήση ή την αποστολή e-mail. Ειδικότερα με τους συνεργάτες αυτό είναι παραδεκτό. Ας αφήσουμε τις βιντεοκλήσεις για τους πελάτες μας ή για λόγους δικτύωσης. 

Μερικές από αυτές τις συμβουλές μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθηθούν στην αρχή. Ωστόσο, ακολουθώντας αυτά τα βήματα, πραγματικά μπορούμε να αποφύγουμε την εξάντληση από μία ακόμα συνομιλία μέσω βίντεο.

 

Διαβάστε περισσότερα: https://hbr.org/2020/04/how-to-combat-zoom-fatigue
Πηγή: https://hbr.org