Το αναγκαστικό κλείσιμο των συνόρων για τους Σέρβους και η αύξηση των κρουσμάτων σε Βουλγαρία και Ρωσία έχουν θορυβήσει τους ξενοδόχους στη Βόρεια Ελλάδα.

Η τουριστική κίνηση στις περιοχές αυτές αντιπροσώπευε έως και 15% των συνολικών αφίξεων, ένα ποσοστό που ίσως χαθεί και λειτουργήσει σωρευτικά στην ήδη μειωμένη ζήτηση. "Ο όγκος των τουριστών, που έρχεται από τη Σερβία σε όλη την Β.Ελλάδα είναι σημαντικός", σημειώνει ο Χρήστος Καλιακάτσος, ιδιοκτήτης του Nikopolis Hotel. Ο ίδιος προσθέτει πως "στο ξενοδοχείο οι Ρώσοι, οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι αντιπροσωπεύουν το 15% της συνολικής κίνησης" και συμπληρώνει πως "το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων με Ρωσία και Βουλγαρία φτάνει στα όριά τους τους ξενοδόχους". Ο κ. Καλιακάτσος δηλώνει πως, "η ψυχολογία του κόσμου έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τα κρούσματα του κορονοϊού, γεγονός που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κρατήσεων".

ΣΤΟ -50% ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Στο Nikopolis οι κρατήσεις, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, είναι πεσμένες κατά 50%. "Πρόκειται για μεγάλη μείωση, η οποία είναι μικρότερη του αναμενομένου", σημείωνει ο Χρήστος Καλιακάτσος, ο οποίος όμως προσθέτει πως, "δυστυχώς με αυτή την πτώση δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του συνόλου του προσωπικού μας". Ο Χρήστος Καλιακάτσος, με την ιδιότητά του ως έφορος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, αναφέρει πως "η αγορά φέτος θα κλείσει με πτώση 60%" και παρατηρεί πως "αρκετά ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει, ούτε πρόκειται".

Ο ίδιος εκτιμά πως το κλείσιμο των συνόρων στους Σέρβους, καθώς επίσης και η αύξηση των κρουσμάτων σε Σερβία, Ρωσία και Βουλγαρία, οδηγούν "τα ξενοδοχεία, που δούλευαν με αυτές τις χώρες, σε απώλεια σημαντικού μέρους του τζίρου τους", με τις πιο σημαντικές επιπτώσεις να εντοπίζονται στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής.

"ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ"

Ο Γιάννης Ντιναπόγιας, αντιπρόεδρος του tour operator Grecian Travel, δηλώνει πως "μετά το κλείσιμο των συνόρων στη Σερβία και την αύξηση των κρουσμάτων σε Βουλγαρία και Ρωσία, γίνονται μαζικές ακυρώσεις τουριστικών πακέτων" και προσθέτει πως "η αγορά, που θα πληγεί άμεσα, είναι αυτή της Β. Ελλάδας". Ο ίδιος κάνει λόγο για μείωση στα τουριστικά πακέτα της τάξεως του 80%, σημειώνει πως "το 2020 είναι χαμένη χρονιά για τον τουρισμό" και καταλήγει πως "η αγορά θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 το...2022". Όπως τονίζει ο κ. Ντιναπόγιας, υπάρχουν "αρκετές κρατήσεις για το 2021" και συμπληρώνει πως "όσοι ακυρώνουν τα πακέτα διακοπών τους και έχουν δώσει προκαταβολές, μεταθέτουν τις κρατήσεις τους για το επόμενο καλοκαίρι".

ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Σημειώνεται ότι οι Σέρβοι είναι οι πιο καλοί Βαλκάνιοι πελάτες για τον ελληνικό τουρισμό. Πέρυσι, με βάση στοιχεία, που δημοσίευσε πρόσφατα το ΙΝΣΕΤΕ, αναφορικά με τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη του οδικού τουρισμού, τις υψηλότερες τιμές παρουσίασαν:

• Σερβία (318 ευρώ)

• Ρουμανία (311 ευρώ)

Αντίθετα, τις πιο χαμηλές τιμές παρουσίασαν η Βουλγαρία (75 ευρώ) και η Βόρεια Μακεδονία (121). Η Τουρκία και η Αλβανία είχαν ΜΚΔ € 251 και € 218 αντίστοιχα.

Αναφορικά με τη μέση διάρκεια παραμονής του οδικού τουρισμού, η Σερβία παρουσιάζει σταθερά τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια, γύρω στις 7,9-8,9 ημέρες, που όμως συνδυάζεται με χαμηλή μέση δαπάνη διανυκτέρευσης, ενώ ακολουθεί η Ρουμανία με 5,7-7,3 ημέρες, και έπειτα η Αλβανία με 3,4-4,2 ημέρες.

Την πιο μικρή μέση διάρκεια παραμονής εμφανίζουν:

• Βουλγαρία (2-3,8 ημέρες)

• Βόρεια Μακεδονία (2,6-3,1 ημέρες)

• Τουρκία (2,7-3,9 ημέρες)

Συνολικά το 2019, η Σερβία ήταν η 2η μεγαλύτερη (μετά τη Ρουμανία) σε εισροές εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό με δαπάνες 297 εκατ. ευρώ.

 

BNB DAILY Τεύχος 544

Πηγή: www.bnbdaily.gr