Άνθηση εμφανίζει ο κλάδος της ηλεκτρονικής παραγγελίας με προσθήκες και οι συγχωνεύσεις που επισφραγίζουν την αλλαγή του χάρτη μεταξύ των πρωταγωνιστών.

Σύμφωνα με το ELTRUN, η ελληνική αγορά online παραγγελίας φαγητού φτάνει τοποσό των 500 εκατ. ευρώ, ενώ εκτός από το έτοιμο φαγητό στο παιχνίδι του delivery μπαίνουν και οι παραγγελίες groceries, κάτι που αποτελεί παγκόσμια τάση και όπως επίσης και η ένταξη ακριβών fine-dining εστιατορίων. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν μεγαλύτερη αύξηση στο άμεσο μέλλον, με την προσθήκη νέων κατηγοριών προϊόντων σε τέτοιου τύπου πλατφόρμες.

Στις πρόσφατες ανακατατάξεις, συγκαταλέγεται η συγχώνευση του Box του ομίλου ΟΤΕ με το Skroutz Food, βάσει της οποίας, η υπηρεσία food delivery της Skroutz.gr ενσωματώθηκε στην πλατφόρμα του BOX στις 2 Νοεμβρίου. Πλέον, οι χρήστες του Skroutz Food, που είτε επισκέπτονται το site, είτε χρησιμοποιούν την εφαρμογή της, θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα του BOX.

H οnline παραγγελιοληψία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αντιστοιχεί περίπου στο 20% της αγοράς παραγγελιοληψίας έτοιμου φαγητού στην Ελλάδα. Το υπόλοιπο 80% εκτιμάται ότι διεκπεραιώνεται τηλεφωνικά. Συνολικά κάθε χρόνο οι Ελληνες παραγγέλλουν, ηλεκτρονικά ή/και μέσω τηλεφώνου, έτοιμο φαγητό και καφέδες αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου τα 300 εκατ. ευρώ περνούν από τις online πλατφόρμες ενώ το υπόλοιπο 1,2 δισ. μέσω τηλεφώνου.

Η ισορροπία αυτή, ωστόσο, αναμένεται να μεταβληθεί στο μέλλον, προς όφελος των online πλατφορμών. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Eltrun) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η online παραγγελιοληψία έτοιμου φαγητού είναι η τρίτη πιο συχνή υπηρεσία που χρησιμοποιούν οι Ελληνες, μετά την online ενοικίαση τουριστικού καταλύματος και τη λήψη άλλων τουριστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, στο Eltrun εκτιμούν πως η online παραγγελιοληψία έτοιμου φαγητού ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διαβάστε Περισσότερα: https://www.fortunegreece.com/article/i-machi-tou-online-delivery-ke-i-simmachia-skroutz-food-ke-box-tis-cosmote/
Πηγές: fortunegreece.com και Hotel&Restaurant Daily by boussias.com