Σύμφωνα με μελέτη της World Mobile Applications Market, που είναι εταιρεία ερευνών με έδρα στις ΗΠΑ, η παγκόσμια αγορά mobile apps θα διαμορφωθεί στα 25 δις δολάρια μέχρι το 2015, εκ των οποίων το 20% θα ανήκει στην Apple. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι η αυξανόμενη διανομή ελευθέρων εφαρμογών, οι οποίες θα βασίζουν τα έσοδά τους σε διαφημίσεις. Παρόμοιες προβλέψεις έχει κάνει και η Gartner, η οποία πέρυσι προέβλεψε ότι η αγορά θα παράγει 7 δις το 2010 και 29,5 δις μέχρι το τέλος του 2013. Τέλος, η IDC περίπου ένα χρόνο πριν προέβλεπε ότι μέχρι το 2014 η αγορά θα παράγει 35 δις δολάρια.
Η δυναμική αυτής της ανάπτυξης αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση πωλήσεων των smartphones. Σύμφωνα με τη research2guidance, οι κάτοχοι smartphones θα φτάσουν το 1 δις το 2013, αλλά μόνο το 10% των εταιρειών του δείκτη Fortune 2000 στοχεύουν σε ανάπτυξη εσόδων μέσω mobile applications.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η επιτυχία του application store της Apple ήταν που οδήγησε τους υπόλοιπους κατασκευαστές στη δημιουργία δικών τους ηλεκτρονικών καταστημάτων, πολλαπλασιάζοντας το εύρος των επιλογών των χρηστών και αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.