Οριακά αρνητικό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά βελτιωμένο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ήταν το επιχειρηματικό κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισµικού το Δεκέμβριο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο κινήθηκε οριακά προς τα κάτω το Δεκέμβριο, φθάνοντας στις 77,3 μονάδες (από 78 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα), σε ανώτερα, όμως, επίπεδα σε σχέση με εκείνα του Δεκεμβρίου του 2015 (67,4 μονάδες).

 

Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου για την τρέχουσα κατάσταση βελτιώθηκαν ήπια κατά το Δεκέμβριο (στις +8 μονάδες από +5 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης (+8 μονάδες από +15 μονάδες ο δείκτης).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Δεκέμβριο του 2016, οι εκτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώθηκαν ελαφρά, με το ισοζύγιο των -3 μονάδων να ισοσκελίζεται. Επιπρόσθετα, το Δεκέμβριο καταγράφηκε σημαντική ενίσχυση των προβλέψεων για την απασχόληση του κλάδου (στις +21 μονάδες από +3 μονάδες το Νοέμβριο ο σχετικός ο δείκτης). 

Σε σχέση με τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση εντάθηκε ήπια (-13 μονάδες από -10 μονάδες ο δείκτης). Τέλος, το 36% των επιχειρήσεων δήλωνε και το Δεκέμβριο - αντίστοιχο ήταν το σχετικό ποσοστό το Νοέμβριο του 2016 - απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 37% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 15% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και ένα 3% λοιπούς παράγοντες, ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του. 

Συνολικά, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες, όπου ανήκει ο κλάδος της Πληροφορικής, επιδεινώθηκε το Δεκέμβριο, κινούμενος στις 76,7 μονάδες (από 85,1 μονάδες), σε υψηλότερη επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (68,5 μονάδες). 

Οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Το ΙΟΒΕ διαπιστώνει, συνολικά, βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Δεκέμβριο, με το Δείκτη των Επιχειρηματικών Προσδοκιών να διαμορφώνεται στις 94,6 μονάδες από 92,4 μονάδες το Νοέμβριο. Η θετική αυτή τάση ακολουθεί την ευρύτερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφεται στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. - 28. Είναι, επίσης, η υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών, ακολουθώντας μια πορεία σταδιακής εξομάλυνσης μετά τις δραματικές εξελίξεις το καλοκαίρι του 2015.

“Η οικονομία σταθεροποιείται κατά τη διάρκεια του 2016, όπως έχει έγκαιρα υποδείξει η πορεία του δείκτη, τάση που υπερισχύει αυτήν την περίοδο, παρά τις έντονες φορολογικές πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις σχέσεις με τους δανειστές. Έτσι, η πλευρά των επιχειρήσεων φαίνεται να προσαρμόζεται σε ένα νέο σημείο ισορροπίας αναφορικά με τη ζήτηση και να αναζητεί κατάλληλη τοποθέτηση στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον”, αναφέρει στην έκθεση του το ΙΟΒΕ. 

Στην πλευρά των καταναλωτών, αν και από πολύ χαμηλά επίπεδα, καταγράφεται μικρή άμβλυνση της απαισιοδοξίας και λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας στο επόμενο 12μηνο.

Πάντως, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, η βελτίωση των προσδοκιών, όπως άλλωστε και της οικονομίας, “δεν είναι προς το παρόν εύρωστη και θα εξαρτηθεί στη διάρκεια του 2017 από πλήθος παραγόντων. Κυρίως, όμως, από τη συνέπεια και αξιοπιστία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, ειδικότερα σε θέματα διαρθρωτικού χαρακτήρα και δημιουργίας νέας παραγωγής”. 

Κλάδοι

Από τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένησαν, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίστηκαν ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους βελτιώθηκαν.

Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνθηκαν αισθητά, αν και σε όρους απασχόλησης οι αρνητικές προβλέψεις ενισχύθηκαν.

Τέλος, στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο δείκτης βελτιώθηκε ως αποτέλεσμα των λιγότερο δυσμενών προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, καθώς και των λιγότερο απαισιόδοξων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας. 

Ε.Ε - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Σε συνέχεια της σταθεροποίησης του οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο σε ΕΕ και Ευρωζώνη, το Δεκέμβριο συνεχίστηκε η βελτίωση που έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη ανήλθε στις 107,8 μονάδες (+1,2), ενώ η βελτίωση στην Ε.Ε. ήταν μεγαλύτερη (στις 109,1 μονάδες, +1,8).

 

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, αμφότεροι οι δείκτες διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους, από τις αρχές του 2011. Στην Ευρωζώνη, σε επίπεδο χωρών μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, το κλίμα βελτιώθηκε στη Γαλλία (+2,0), την Ολλανδία (+1,9) και τη Γερμανία (+1,6), ενώ δεν μεταβλήθηκε στην Ιταλία. Επιδείνωση σημειώθηκε μόνο στην Ισπανία (-2,2). Η βελτίωση των συνολικών προσδοκιών στην ΕΕ προήλθε κυρίως από τη σημαντική καλυτέρευση του οικονομικού κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (+1,3), την Πολωνία (+1,7) και τη Σουηδία (+3,7). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη κάμψη σημειώθηκε στη Ρουμανία (-0,9).

https://goo.gl/QHaaEn