Ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ανέλυσαν την ελληνική φέτα, αποκρυπτογραφώντας, για πρώτη φορά σε μοριακό επίπεδο, το περιεχόμενο, την αξία και τις διατροφικές ιδιότητές της, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το αθηναϊκό πρακτορείο.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΕΥΚΡΙΝΕΙΑΣ
Οι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ, δρ Γεώργιος Τσάγκαρης και δρ Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό, ανέλυσαν με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας πληθώρα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, που παράγουν φέτα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, επιδιώκοντας την ταυτοποίηση όλων των πρωτεϊνών και πεπτιδίων, που περιέχουν.
ΦΕΤΑ ΠΟΠ: ΠΕΡΙΕΧΕΙ 489 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Διαπιστώθηκε ότι η φέτα ΠΟΠ από όλες τις περιοχές της χώρας μας περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός, που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδη τυριού παγκοσμίως. Οι 489 αυτές πρωτεΐνες αποτελούν την ταυτότητα της ελληνικής φέτας και ανήκουν σε διάφορες ομάδες βιολειτουργικών πρωτεϊνών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρωτεΐνες, που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πρωτεΐνες, που ελέγχουν το μικροβίωμα του εντέρου.
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Ταυτοποιήθηκαν, επίσης, πολλές πρωτεΐνες, που σχετίζονται με βιταμίνες, όπως η D, που ευθύνεται για τη μεταφορά ασβεστίου στα οστά, τη βιταμίνη B12, υπεύθυνη για τη μεταφορά και την πρόσληψη σιδήρου, καθώς και άλλων λειτουργικών ιχνοστοιχείων. Στην ελληνική φέτα ΠΟΠ ανιχνεύθηκαν, επίσης, πρωτεΐνες, που συνδέονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών, καθώς και πρωτεΐνες για το μεταβολισμό της χοληστερίνης και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Πηγή: www.fnbdaily.com
FnB Daily Τεύχος 705