Μείωση της τάξης περίπου 2% σε επίπεδο του όγκου πωλήσεων το 2018 έφερε η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen για την Ελληνική Ένωση Καφέ. Πρώτος στόχος της ΕΕΚ είναι η κατάργηση του φόρου, μέτρο που θα δυσκολευόταν να εφαρμοστεί καθόσον αποδείχτηκε εισπρακτικά κερδοφόρος. Αυτό βέβαια όσον αφορά τα κρατικά ταμεία, καθώς η αγορά του καφέ επηρεάστηκε αναμενόμενα αρνητικά, τάση που προβλέπεται να εξακολουθήσει και το 2019.

"ΣΩΤΗΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Όπως εκτιμά ο Γιάννος Μπενόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης, η ύφεση στον κλάδο θα επηρεαστεί κυρίως αρνητικά από την κατανάλωση καφέ μέσα στο σπίτι, καθώς η κατανάλωση εκτός σπιτιού, συντηρείται μεν θετικά με ώθηση από τον τουρισμό, αλλά δεν είναι αρκετή για να αναστρέψει το αρνητικό πρόσημο στην κατηγορία In House. Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία της Nielsen, η πτώση σε όγκο πωλήσεων θα ήταν μεγαλύτερη – φτάνοντας σε 6,8% - απορροφήθηκε όμως αφενός από τις προωθητικές ενέργειες, αφετέρου από τις ανακατατάξεις στο λιανεμπόριο, χάρη στις οποίες επανεντάχθηκαν στο δίκτυο του retail καταστήματα, που είχαν κλείσει.

ΚΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις του ΕΦΚ είναι η εισροή λαθραίων προϊόντων στην ελληνική αγορά, τα οποία, όπως εκτιμούν στελέχη της ΕΕΚ, κατευθύνονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χώρα προέλευσης τη Βουλγαρία. Κοστοβόρες είναι και οι επιπτώσεις σε καφεκοπτεία και μικρά καταστήματα, με τον όγκο πωλήσεων να εκτιμάται - χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία - μειωμένος κατά 10% - 15%. Αναφορικά με την επιρροή στις εξαγωγές, ο κ. Μπενόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αδυναμία τήρησης φορολογικών αποθηκών, για τη διαχείριση του καφέ ως αγροτικό προϊόν.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Ο ΕΦΚ έχει επίσης κοστίσει σημαντικά στο ελληνικό νοικοκυριό, με την τιμή του καφέ να βαίνει αυξανόμενη και την επιβάρυνση ανά κιλό από αγορά στο ράφι να σημειώνει επίσης άνοδο.

 

FnB Daily Τεύχος 728

Πηγή: www.fnbdaily.com