Σε ισχύ τέθηκε, μετά τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος. Η απόφαση προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γαλακτοκομικών, αλλά και κυρώσεις, ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση παράδοσης γάλακτος από τους παραγωγούς, καθώς και των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από παραγωγούς και αγοραστές γάλακτος.  

ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι προβλέπεται ακόμα και το κλείσιμο για ένα εξάμηνο, καθώς σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής η επιχείρηση-παραβάτης θα διαγράφεται από το μητρώο του ΕΛΓΟ Δήμητρα και δεν θα μπορεί να παραλαμβάνει νομίμως γάλα. "Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα", αναφέρει το υπουργείο, την ώρα που ο ΣΕΒΓΑΠ δια στόματος Χρήστου Αποστολόπουλου έχει επισημάνει στο FnB Daily πως όσα ακούγονται περί αθρόων ελληνοποιήσεων, αποτελούν μύθο.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Στην απόφαση επίσης αναφέρεται ότι για τους παραγωγούς, οι υποχρεώσεις θα αρχίσουν να έχουν ισχύ μετά από έξι μήνες. Επομένως, κατά τη μεταβατική περίοδο, όπου οι παραγωγοί καλούνται να αποστέλλουν ηλεκτρονικά δήλωση παραδόσεων γάλακτος, θα γίνονται συστάσεις προς τους υπόχρεους για τη συμμόρφωσή τους.

 

FnB Daily Τεύχος 750

Πηγή: www.fnbdaily.com