Ταχύτατες οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στην αγορά τροφίμων και ποτών, με την εμπλοκή δέκα εταιρειών, στις οποίες δρομολογούνται εξελίξεις και θα αλλάξουν πλήρως τις θέσεις τους στον κλάδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συγχώνευση των Σελόντα, Νηρέα και Andromeda στα ψάρια, η οποία πρόκειται να δημιουργήσει έναν νέο ισχυρό όμιλο στον κλάδο. Ήδη το group των τριών εταιρειών έχει κινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση περιουσιακών στοιχειών, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να εγκρίνει το σχετικό deal.

Από την πλευρά του ο όμιλος PZ Cussons έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής στην Ελλάδα Μινέρβα Α.Ε. Ελαιουργικών Επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας ενδιαφέρον έχουν επιδείξει τέσσερις ελληνικές εταιρείες. Κινήσεις στρατηγικής υλοποιεί και η Ελαΐς, δρομολογώντας τη διακοπή της παραγωγής μαργαρινών στο εργοστάσιο που βρίσκεται στου Ρέντη, με τις μαργαρίνες να παράγονται στο εργοστάσιο της Πειραιώς, ενώ τα sread tubs μαργαρίνης θα μεταφερθούν σε μονάδες παραγωγής που διατηρεί ο όμιλος Upfield στην Ευρώπη.

Εξελίξεις αναμένονται και στην Creta Farms μετά τον αποκλεισμό από τη διοίκηση της εταιρείας του ενός εκ των δύο αδελφών Δομαζάκη και ειδικότερα του Κώστα Δομαζάκη. Η επικράτηση του Μάνου Δομαζάκη, αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις, που στόχο θα έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις της εταιρείας, οι οποίες θα της επιτρέψουν την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δανείων της.

Από το χώρο των αλλαντικών νεότερα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και από τη Νίκας, της οποίας η διοίκηση συνεχίζει να περικόπτει κόστη, ενώ κατέληξε σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για διετή επαναμίσθωση των εγκαταστάσεων στον Άγιο Στέφανο. Η εταιρεία φέρεται να μην έχει ακόμη εγκαταλείψει το Plan B περί μεταφοράς της παραγωγής στις εγκαταστάσεις της στην Ξάνθη.

Το τοπίο αλλάζει και στα τυροκομικά με τη σύμπραξη ΔΕΛΤΑ και Optima για τη διεύρυνση της παραγωγικής τους συνεργασίας αναφορικά με το εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στην Ελασσόνα. Η Optima αποκτά κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου παραγωγής κίτρινου τυριού της ΔΕΛΤΑ στην Ελασσόνα. Συγχρόνως, με τη νέα εμπορική συμφωνία η Optima αναλαμβάνει την παραγωγή των κίτρινων τυριών -κασέρι και ημίσκληρο - για τη ΔΕΛΤΑ.

Ανακατατάξεις αναμένονται και στην εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης, όπου μετά την αποχώρηση της KKR η εταιρεία καλείται εκ νέου να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

 

FOODReporter Τεύχος 85
Πηγή: www.boussias.com