Το πρωτοποριακό εγχείρημα του Κλαρίσιου Ροδάκινου

Αιτήσεις αναγνώρισης για εννέα ελληνικά προϊόντα ως ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης), ΠΓΕ (προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) ή ΕΠΙΠ (εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν) εκκρεμούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με στοιχεία από την κοινοτική βάση δεδομένων για αγροτικά προϊόντα DOOR.
 
Η πιο πρόσφατη αίτηση υποβλήθηκε στις 23 Ιουλίου του 2019 και μάλιστα έχει την ιδιαιτερότητα να είναι η πρώτη που αφορά στην αναγνώριση ενός ελληνικού προϊόντος ως ΕΠΙΠ. Πρόκειται για το Κλαρίσιο Ροδάκινο, την αναγνώριση του οποίου είχε ζητήσει ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.
 
Ένα μήνα νωρίτερα, στις 28 Ιουνίου, είχε κατατεθεί το αίτημα για την αναγνώριση του Φάβα της Αμοργού ως προϊόντος ΠΓΕ, ενώ από πέρυσι εκκρεμούν οι αιτήσεις για την αναγνώριση των Φασολιών Κατταβιάς Ρόδου ως ΠΓΕ, της Φάβας Σαντορίνης ως ΠΟΠ, του Ροδιού Ερμιόνης ως ΠΟΠ. Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2018 έχει υποβληθεί αίτημα για να αναγνωριστεί το Κρασοτύρι Κω – Τυρί της Πόσιας ως ΠΓΕ, ενώ από το 2017 εκκρεμούν οι αιτήσεις για το Αρσενικό Νάξου (ΠΟΠ) και το ελαιόλαδο Κριτσάς.
 
Τα αναγνωρισμένα προϊόντα
 
Ο συνολικός αριθμός των ελληνικών προϊόντων που έχουν ήδη αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ ανέρχεται στα 107. Το πιο πρόσφατο προϊόν που αναγνωρίστηκε ήταν η Αγκινάρα Ιρίων (ΠΓΕ) τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ το 2017 είχαν καταχωριστεί το Μελεκούνι (ΠΓΕ) και το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης (ΠΟΠ) και το 2016 η Φάβα Φενεού (ΠΓΕ) και η Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης (ΠΓΕ).
 
Τα περισσότερα από τα αναγνωρισμένα ελληνικά προϊόντα ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων, λαχανικών και δημητριακών (45), των ελαίων και λιπών (30) και των τυριών (21), ενώ δύο προϊόντα ανήκουν στην κατηγορία των κρεάτων (αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ) και ένα στα ψαρικά (αυγοτάραχο Μεσολογγίου ΠΟΠ).
 
 
FOODReporter Τεύχος 107
Πηγή: https://www.boussias.com/