Τι αναφέρουν στελέχη της αγοράς για τις εξελίξεις που αναμένονται
 
Χαιρετίζει η Κομισιόν, δια στόματος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκρινε παράνομη την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για την παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς.
 
«Η Κομισιόν πρέπει να διασφαλίζει ότι οι έμμεσοι φόροι εφαρμόζονται με σωστό τρόπο στην ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό εντός της εσωτερικής αγοράς», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί σε γραπτή του απάντηση μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου. Όσον αφορά στους μικρούς περιστασιακούς παραγωγούς, ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε πως η απόφαση του δικαστηρίου κατέστησε εκ νέου σαφές ότι μία εθνική παράδοση δεν μπορεί να απαλλάξει μια χώρα από τις υποχρεώσεις της με βάση την κοινοτική νομοθεσία. 
 
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν «δεν ενστερνίζεται την άποψη ότι οι μικροί παραγωγοί θα αφανιστούν αναπόφευκτα, ως συνέπεια της σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας».
 
«Κομμάτι της παράδοσής μας οι μικροί παραγωγοί»
 
Μιλώντας στο FOODReporter σχετικά με τις αναφορές του Πιέρ Μοσκοβισί, εκπρόσωπος μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής τσίπουρου, τόνισε πως η επικείμενη εφαρμογή της απόφασης θα προκαλέσει σοκ στην αγορά και πλέον η κατάσταση είναι στα χέρια της κυβέρνησης και των ελεγκτικών αρχών. Όπως ανέφερε, αν μπει τάξη όσον αφορά στους μη νόμιμους παραγωγούς, τότε η αγορά θα αυτοδιορθωθεί, ενώ σε αντίθεση περίπτωση θα είναι «καταστροφή» και το πορτοφόλι των καταναλωτών αναπόφευκτα θα επιβαρυνθεί.
 
«Ή γινόμαστε ευρωπαϊκό κράτος, ή δε γινόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε πάντως πως το πρόβλημα δεν είναι οι μικροί παραγωγοί που φτιάχνουν μικρές ποσότητες τσίπουρου στο σπίτι τους, τους οποίους χαρακτήρισε παραδοσιακό κομμάτι του πολιτισμού μας, αλλά οι παράνομοι παραγωγοί, που διακινούν «μαύρα» σταφύλια και κερδοσκοπούν σε βάρος των νόμιμων παραγωγών. 
 
Τόνισε δε πως τα καταστήματα μαζικής εστίασης δεν πρέπει να έχουν χύμα αλκοολούχα ποτά, αλλά μόνο τυποποιημένα, ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι πίνει και να είναι ασφαλής.
 
Άμεσος διπλασιασμός του φόρου
 
Σημειώνεται ότι, μιλώντας στο FOODReporter τον περασμένο Ιούλιο, στελέχη της αγοράς σχολίαζαν πως, αν εφαρμοστεί η απόφαση, θα μιλάμε για άμεσο διπλασιασμό του φόρου στο εμφιαλωμένο τσίπουρο και με δεδομένο το πρόβλημα των ελέγχων στην αγορά, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να διογκώσει το παράνομο τσίπουρο στην αγορά, πλήττοντας τους νόμιμους παραγωγούς. 
 
FOODReporter Τεύχος 113
Πηγή: https://www.boussias.com/