Πώς επηρέασε τον κλάδο ο κορονοϊός στο α’ τρίμηνο 2020

Πτώση της τάξεως του 10% κατέγραψε σε ετήσια βάση η παραγωγή smartphones κατά το α’ τρίμηνο του 2020, στις 280 εκατ. μονάδες περίπου, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, σύμφωνα με μελέτη της TrendForce, η οποία αποδίδει την πτώση αυτή στις επιπτώσεις του κορονοϊού σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της TrendForce, η Samsung διατήρησε την πρωτοκαθεδρία ως προς το μερίδιο αγοράς, με ποσοστό 23,3%, παρότι η παραγωγή της μειώθηκε κατά 9,9% σε ετήσια βάση, ενώ και η Huawei διατήρησε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 16,4%. Στην τρίτη θέση παρέμεινε η Apple, με ποσοστό 13,5% και μείωση παραγωγής της τάξεως του 8,7% σε ετήσια βάση, ενώ ακολουθούν οι Xiaomi (8,8%), OPPO (8,6%) και Vivo (8,2%).

Κινεζική αντεπίθεση

Κατά την εκτίμηση της TrendForce, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η Samsung και η Apple θα χάσουν μερίδιο αγοράς, πέφτοντας στο 20,3% και στο 12,6% αντίστοιχα, με τις κινεζικές εταιρείες να αυξάνουν αντίθετα τα δικά τους μερίδια, εφόσον η κινεζική οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει από τον κορονοϊό, και με δεδομένο ότι θα εξακολουθήσουν να ασκούν ισχυρή πίεση στην παρουσία της Samsung στις αγορές της Ινδίας και της νοτιοανατολικής Ασίας. Η Huawei εκτιμάται ότι θα αυξήσει την παραγωγή της κατά 2 εκατομμύρια μονάδες, ανεβάζοντας το μερίδιό της στο 16,7%. Αύξηση μεριδίου αναμένεται και για την Xiaomi, στο 9,6%, παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχεται λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ινδία και την Ινδονησία, όμως η Xiaomi προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στην πέμπτη θέση της κατάταξης, με την OPPO να την προσπερνά με μερίδιο 10,5%. Η TrendForce αναθεώρησε εξάλλου επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την ετήσια παραγωγή smartphones στα 1,24 δισεκατομμύρια μονάδες, μειωμένη κατά 11,3% έναντι του 2019.

Η αγορά του 5G

Σύμφωνα με την TrendForce, οι επιπτώσεις της πανδημίας ανέκοψαν το momentum της μετάβασης από το 4G στο 5G κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, εκτιμάται ότι η κινεζική αγορά των smartphones θα κινηθεί ταχύτερα προς το 5G.

Η εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι η παραγωγή κινητών τηλεφώνων 5G θα κινηθεί φέτος στις 200 εκατ. μονάδες, με ποσοστό διείσδυσης 16% στη συνολική αγορά των smartphones. Σημειωτέον ότι πάνω από το 60% της συγκεκριμένης αγοράς του 5G ανήκει σε κινεζικές εταιρείες.

 

NetFAX Τεύχος 4387

Πηγή: www.boussias.com