Νέα δεδομένα φέρνει η κίνηση των δύο μεγαλύτερων αλυσίδων του ομίλου

Διπλό χτύπημα σήμανε για τον ΕΛΟΜΑΣ, με την ανακοίνωση αποχώρησης τόσο της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, όσο και της BAZAAR. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Κρητικός, επρόκειτο για μία προδιαγεγραμμένη από καιρό εξέλιξη, η οποία ολοκληρώνεται και τυπικά με την γνωστοποίηση της πρόθεσης της εταιρείας να αποχωρήσει από τον ελληνικό όμιλο αγορών σούπερ μάρκετ. Σε ό,τι αφορά την BAZAAR, πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΕΛΟΜΑΣ την Πέμπτη 10/09/20.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στον όμιλο, όπου πιθανότατα στην επόμενη μέρα θα διαδραματίσει ρόλο στη διοίκηση ο Δημήτρης Αλεξάκης, επικεφαλής του ΣΥΝΚΑ. 

 Χώρος στους μικρότερους αλλά και άνοιγμα για διαρκείς εξελίξεις στην αγορά

Η κίνηση των δύο μεγάλων αφενός θα δώσει χώρο σε μικρότερες αλυσίδες να κινηθούν αποκτώντας μεγαλύτερα και περισσότερα δικαιώματα εντός του ομίλου. Ταυτόχρονα, όμως, θα καταστήσει εκ των πραγμάτων πιο ευάλωτο τον ΕΛΟΜΑΣ, ο οποίος πλέον θα έχει μικρότερη συγκεντρωμένη δύναμη, αφήνοντας ουσιαστικά ανυπεράσπιστες τις μικρότερες αλυσίδες.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που προδικάζουν πιθανότατη αποσύνθεση του σχηματισμού κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, γεγονός που θα δώσει χώρο σε αρκετές κινήσεις απορροφήσεων – εξαγορών κάποιων από τους μικρότερους παίκτες του ΕΛΟΜΑΣ από μεγαλύτερες αλυσίδες.

Προδιαγεγραμμένες κινήσεις

Σε ό,τι αφορά τους αποχωρήσαντες, στην περίπτωση του Κρητικού, η εταιρεία είχε κάνει κίνηση συνεργασίας με τον όμιλο ΕΛΕΤΑ - και όχι μόνο - κίνηση που προανήγγειλε τη διάθεση ανεξαρτητοποίησής της. Από την άλλη και η BAZAAR, μετά το θάνατο του Δήμου Βερούκα, κλήθηκε να αλλάξει σημαντικά τις ισορροπίες, με τη χρησιμότητα παραμονής της εταιρείας στον ΕΛΟΜΑΣ να αμφισβητείται συχνά από τη διάδοχη διοίκηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και κατά πόσο οι δύο αλυσίδες Κρητικός και BAZAAR θα έχουν τη δυνατότητα να πορευθούν αυτόνομα στο εξής ή εάν και κατά πόσο θα υπάρξουν κινήσεις που θα τις φέρουν πιο κοντά στις μεγαλύτερες αλυσίδες, σε ενδεχόμενες κινήσεις ενδυνάμωσης που θα επιχειρήσουν οι δεύτερες.

Πηγές πάντως με γνώση των δεδομένων αναφέρουν ότι πλέον ο μεσαίος χώρος έχει την ευκαιρία να ισχυροποιηθεί περαιτέρω με τους δύο μεγάλους παίκτες της συγκεκριμένης κατηγορίας - ιδίως στην περίπτωση του Κρητικού - να διεκδικούν τη διαρκή ισχυροποίησή τους και την είσοδο στο κλαμπ των «μεγάλων» αλυσίδων.

 

Διαβάστε περισσότερα: FOODReporter Τεύχος 346
Πηγή: www.boussias.com