Ανησυχητικά τα ευρήματα στο πλαίσιο μελέτης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Δηλώσεων Ευρεσιτεχνίας

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, το νέο μεγάλο κύμα τεχνολογιών και καινοτομιών που θα αλλάξει για μια ακόμα φορά ριζικά τη ζωή μας - όπως έκαναν, άλλωστε, οι τρεις προηγούμενες, με τη διαδοχική αξιοποίηση του ατμού, του ηλεκτρισμού και του Διαδικτύου- έχει ήδη ξεκινήσει, όμως τα νέα δεν είναι ευχάριστα για την Ευρώπη, που δείχνει να παρουσιάζει υστέρηση απέναντι σε ΗΠΑ και Ασία. Αυτό το ανησυχητικό για τη «γηραιά ήπειρο» συμπέρασμα προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση μελέτης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Με γνώμονα τις νέες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στους σχετικούς τομείς (κυρίως Big Data, IoT, AI και 5G) και την ανάπτυξη στον συγκεκριμένο χώρο να κινείται με ρυθμό πενταπλάσιο του μέσου όρου, στην πρώτη θέση παγκοσμίως βρίσκονται οι ΗΠΑ, ενώ η Κίνα και η Νότια Κορέα τις ακολουθούν κατά πόδας, έχοντας ξεπεράσει την Ευρώπη που χάνει έδαφος. Στο εσωτερικό της τελευταίας, σε ρόλο «ατμομηχανής» παραμένουν οι Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, όμως ιδιαίτερο δυναμισμό δείχνουν και μικρότερες χώρες, όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Φινλανδία, συνεισφέροντας σημαντικά με καινοτομικές λύσεις και προτάσεις στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Μακράν και στα clusters…

Η Ευρώπη δείχνει να μην έχει βρει ρυθμό και στα κέντρα καινοτομίας (clusters), τα τοπικά οικοσυστήματα με αλληλοσυμπληρούμενες επιχειρήσεις που μοιράζονται υποδομές, ιδέες και τεχνογνωσία προκειμένου να επιτύχουν κοινούς (και συχνά κρατικά υποστηριζόμενους) στόχους.

Στο παγκόσμιο Top-20, την πρώτη θέση κατέχει η Σεούλ, με δεύτερο το Τόκιο, τρίτο το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, τέταρτη την Οσάκα και πέμπτο το Σενζέν της Κίνας. Τα ευρωπαϊκά clusters κάνουν την εμφάνισή τους προς το τέλος του πίνακα, με το Τελ Αβίβ να καταλαμβάνει την 14η θέση, το Άιντχόβεν την 15η και να ακολουθούν Λονδίνο, Μόναχο, Στοκχόλμη, Παρίσι και Στουτγάρδη.

Ενδιαφέρον έχει και η σύγκριση των εταιρειών τεχνολογίας με τις περισσότερες πατέντες (ορθότερα, οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας - IPFs) την τρέχουσα δεκαετία (2010 - 2018), σε σύγκριση με την προηγούμενη (2000- 2009). Στην κορυφή και των δυο πινάκων βρίσκεται πάντα η Samsung Electronics, με τις LG, Qualcomm, Sony και Huawei να συμπληρώνουν την τωρινή πεντάδα (έναντι των Sony, Panasonic, Siemens και Nokia στην παλαιότερη). Τις υπόλοιπες πέντε θέσεις της δεκάδας καλύπτουν οι Intel, Microsoft, Ericsson, Nokia και Apple, με φανερή και εδώ την υστέρηση των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας.

Διαβάστε περισσότερα: NetFax Τεύχος #4526
Πηγή: www.boussias.com