O Χρήστος Φαρμάκης, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α, Προϊστάμενος του γραφείου ΟΕΥ στην Μόσχα, υπογράμμισε ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Ρωσία την περίοδο 2013-2020 υποχώρησαν κατά 60,1%, ενώ ειδικά για την περυσινή χρονιά, η πτώση ήταν 22,61%.

Πρόσθεσε δε πως, "παρότι είναι ανάλογη και η πτώση των ελληνικών εισαγωγών από την Ρωσία, αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση των διεθνών ενεργειακών τιμών και όχι στις εισαγόμενες ποσότητες, ενώ το πρόβλημα των ελληνικών εξαγωγών αποδίδεται κυρίως στο εμπάργκο της Ρωσίας που μπήκε σε ευρωπαϊκά προϊόντα".

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΗΓΜΑ

  • Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον F&B κλάδο, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν: 
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά 
  • Γαλακτοκομικά
  • Ιχθυηρά

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ

Ο κ. Φαρμάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ψηφιακής σήμανσης των διακινούμενων προϊόντων στην Ρωσία, ενώ ειδικότερα για τα εισαγόμενα προϊόντα, υπεύθυνοι για την σήμανση είναι οι εισαγωγείς. Πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου του 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2024. Ειδικά για τα τρόφιμα-ποτά, από την 1η Ιουλίου 2020 η ψηφιακή σήμανση έχει επεκταθεί στα γαλακτοκομικά, ενώ πιλοτικά προγράμματα αφορούν στο επιτραπέζιο νερό, στα συμπληρώματα διατροφής και στη μπύρα.  

 

Διαβάστε περισσότερα: FnB Daily Τεύχος #1237
Πηγή: www.fnbdaily.com