Πεισματικά υψηλά παραμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, παρά την αποκλιμάκωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 4,6% σε σχέση με τον Μάρτιο 2022 και την πτώση τιμών σε ηλεκτρισμό κατά 25,8% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22,1%.

Ο πληθωρισμός στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» αυξήθηκε κατά 14,3% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (17,8%), σε μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμούς (9,3%), κατά 13,5% σε καφέ, κακάο και τσάι, κατά 15,6% στο ψωμί και στα δημητριακά, κατά 19,8% στα κρέατα, κατά 17,5% στα έλαια και λίπη και 12,1% στα γαλακτοκομικά και στα αυγά.

Από τα γαλακτοκομικά ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες και η πρώτη δειλή αποκλιμάκωση σε μικρή μερίδα προϊόντων. Όμως, αυτή η αποκλιμάκωση συνδέεται κυρίως με προωθητικές ενέργειες και όχι με μειώσεις επί του τιμοκαταλόγου και σχετίζεται με την πίεση που δέχεται η κατηγορία και συγκεκριμένα τα επώνυμα προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Πηγή: www.euro2day.gr