Ελληνικά τελωνεία: Στον μισό χρόνο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι εξαγωγές
- Λεπτομέρειες
Πηγή: www.boussias.com
Εξελίξεις και τάσεις του κλάδου στο Athens Coffee Festival
- Λεπτομέρειες
- Single origin
- Single estate
- Blends
- Specialty coffees
Εκθέτες: 120
Σάββατο 28/9 - Δευτέρα 30/9
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Γκάζι
Google Maps: Κάμερες Τροχαίας στους ελληνικούς δρόμους
- Λεπτομέρειες
Super Market: Το τέλος των προωθητικών με τη βούλα retailers και προμηθευτών
- Λεπτομέρειες
Η κα Γεωργουλάκη ανέφερε ότι "σε μια περίοδο μακράς κρίσης στη χώρα, εστιάσαμε στο να διατηρήσουμε με κάθε κόστος τα μερίδιά μας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έξαρση των προωθητικών ενεργειών". Παραδέχτηκε ότι από τις προσφορές αυτές ευνοήθηκε ο καταναλωτής και το κυριότερο στηρίχθηκε σε μια δύσκολη περίοδο, ενώ παράλληλα βοήθησαν και τα επώνυμα προϊόντα σε σχέση με τα private label. Ωστόσο θεωρεί ότι "πήραν ακραία μορφή επηρεάζοντας την κερδοφορία, κάτι που δημιουργεί προβλήματα σε μακροχρόνιο ορίζοντα, καθώς δεν προωθείται η καινοτομία και παράλληλα απαξιώνεται η αγορά".
Υπογράμμισε δε πως, "σήμερα, που το μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας είναι καλύτερο, πρέπει να εστιάσουμε στην αξία πολυδιάστατα και όχι μόνο στην τιμή και τις προσφορές". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Παντελιάδη ο οποίος επισήμανε ότι "οι προωθητικές ενέργειες έκαναν τη δουλειά τους στην κρίση και βοήθησαν τους πάντες. Πήραν όμως τεράστια έκταση. Είναι υπερβολή να πωλούνται με προωθητικές ενέργειες 2 στα 3 προϊόντα". Ο επικεφαλής της Metro ΑΕΒΕ πρόσθεσε ότι "δεν πρόκειται να σταματήσουν οι προωθητικές ενέργειες, αλλά πρέπει να περιοριστούν. Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για καινοτομία, για value for money".
Σε ό,τι αφορά στις κατά καιρούς καταγγελίες για μεγάλες πιέσεις στους προμηθευτές από την πλευρά των super market, ο κ. Παντελιάδης υποστήριξε ότι "και οι δυο... ματώνουμε από τις προωθητικές ενέργειες αλλά και οι δυο τις έχουμε ανάγκη"υπογραμμίζοντας ότι "δεν ασκήθηκαν υπερβολικές πιέσεις από το λιανεμπόριο . Οι προμηθευτές ενδεχομένως πληρώνουν περισσότερα για τις προωθητικές ενέργειες αλλά έχουν και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους".
...ΚΑΙ Η ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Η εκπρόσωπος της Procter & Gamble αντέδρασε τονίζοντας ότι "δεν μπορεί να συγκρίνονται ανόμοια επιχειρησιακά μοντέλα. Οι προμηθευτές πληρώνουν δυσανάλογα μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με το λιανεμπόριο. Η ουσία είναι πως σήμερα η βιομηχανία ματώνει πολύ και αυτό αποτελεί πρόβλημα για την καινοτομία και την ανάπτυξη των τζίρων". Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε ότι "πλέον πρέπει να εστιάσουμε στην αξία, στο όφελος που παίρνει ο καταναλωτής για τα χρήματα που δίνει από τη χρήση ενός προϊόντος. Στο αποτύπωμα που αφήνει η κάθε εταιρεία στην κοινωνία και στο περιβάλλον, στην ευκολία που προσφέρει στον καταναλωτή".
Ford Digit, το βαδίζον ρομπότ για τις παραδόσεις
- Λεπτομέρειες
Η Ford είναι μία από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που εργάζονται για τα αυτόνομα οχήματα. Επιβατικά οχήματα, λεωφορεία, οχήματα ridehailing και vans διανομών, υπάρχει πιθανότητα να κυκλοφορούν σε αυτόνομες παραλλαγές στους δρόμους μας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αλλά στην περίπτωση των διανομών με van, πώς θα πηγαίνει το δέμα από το όχημα στην πόρτα του πελάτη;
Η απάντηση μπορεί να είναι το Ford Digit, ένα βαδίζον ρομπότ παράδοσης.
Σε στενή συνεργασία με την Agility Robotics, μια startup από το Όρεγκον, η Ford ανέπτυξε το Digit, ένα ρομπότ ικανό να βαδίζει και να μεταφέρει ένα πακέτο που ζυγίζει μέχρι 20 κιλά. Μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες, να περπατάει σε ανώμαλο έδαφος και να αντιδρά σε γεγονότα όπως το κτύπημα σε κάποιο εμπόδιο, χωρίς να χάνει την ισορροπία του και να πέφτει.
Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το ωφέλιμο φορτίο του van, το ρομπότ μπορεί να αναδιπλωθεί όταν δεν χρησιμοποιείται. Και επειδή οι μηχανικοί θέλησαν να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ, το Digit βασίζεται στη δυνατότητα επεξεργασίας του οχήματος για λεπτομερείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης διαδρομής προς την πόρτα.
Το Digit είναι εξοπλισμένο με lidar και διάφορες κάμερες, οι οποίες πρέπει να επαρκούν για τις βασικές λειτουργίες βαδίσματος. Σε περίπτωση που το ρομπότ κολλήσει, μπορεί να στείλει μια εικόνα στο όχημα που θα βρει μια λύση την οποία μπορεί να στείλει πίσω στο ρομπότ. Εάν το όχημα δεν μπορεί να βρει λύση, μπορεί να στείλει το αίτημά του στο cloud και να ζητήσει βοήθεια από άλλα συστήματα.
Η ελαφριά κατασκευή του Digit εξασφαλίζει επίσης μακροπρόθεσμη λειτουργία, απαραίτητη για τις επιχειρήσεις διανομών, όπου τα αυτόνομα οχήματα θα λειτουργούν κατά πάσα πιθανότητα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Όλα αυτά ακούγονται πολύ ελπιδοφόρα και συναρπαστικά. Υπάρχει όμως και κάτι δυσάρεστο: το Ford Digit είναι μόνο ένα πρότυπο υπό δοκιμή. Δεν υπάρχει ακόμα κανένα νέο σχετικά με την ημερομηνία έναρξης της παραγωγής για το εμπόριο.
FLEETNEWS
Πηγή: https://fleetnews.gr
Οι νέοι ενήλικες δίνουν ώθηση στην αγορά των ενεργειακών ποτών
- Λεπτομέρειες
200 θερμίδες η μέση ημερήσια πρόσληψη από τα συγκεκριμένα ροφήματα
Οι νέοι ενήλικες, ηλικίας 20 – 39 ετών είναι η βασική μερίδα του καταναλωτικού κοινού στην οποία «μιλάνε» τα ενεργειακά ποτά / ροφήματα, σύμφωνα με τα πορίσματα της σχετικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Οι άνδρες καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με τις γυναίκες.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέοι ενήλικες καταναλώνουν ενεργειακά ποτά σε ποσοστό 5,5%. Η κατανάλωση παρουσιάζει αυξητική τάση καθώς το αντίστοιχο ποσοστό πριν 15 χρόνια ήταν μόλις 0,5%. Αύξηση αν και μικρότερη παρουσιάζεται και στους μεσήλικες καταναλωτές, από 0% σε 1,2% αντιστοίχως.
Κύριοι πυλώνες του μάρκετινγκ των συγκεκριμένων προϊόντων είναι ότι προωθούνται για την καταπολέμηση της κούρασης και τη βελτίωση των πνευματικών επιδόσεων. Ωστόσο οι επιστήμονες υγείας επισημαίνουν τόσο την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες των συγκεκριμένων ροφημάτων, όσο και άλλους κινδύνους από την υπερκατανάλωσή τους.
Στην έρευνα, πάντως, επισημαίνεται ότι η γενικότερη διατροφική τάση για μείωση της πρόσληψης ζάχαρης αναμένεται να επηρεάσει και τα συγκεκριμένα προϊόντα τα προσεχή χρόνια.
FOODReporter Τεύχος63
Πηγή: www.boussias.com
Tailor - made και χρήση IoT οι τάσεις για το 2019
- Λεπτομέρειες
Οι εκτεταμμένες απαγορεύσεις στη χρήση πλαστικού και η αυξημένη αναφορά των media και των αρμόδιων αρχών στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οδήγησαν την
παγκόσμια βιομηχανία F&B στην αναθεώρηση των στόχων βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα στην αλλαγή πλάνου για τις συσκευασίες.
Σύμφωνα με έρευνα, που εκπόνησε η Innova Market Insights, την τελευταία τετραετία καταγράφηκε ισχυρή ετήσια ανάπτυξη στα λανσαρίσματα τροφίμων και ποτών με περιβαλλοντικό αποτύπωμα σχετικό με τη συσκευασία, με την κούρσα να οδηγεί η βιομηχανία της Λατινικής Αμερικής.
Στη δυναμική αυτών των κατηγοριών συνέβαλε και η χρήση χάρτινης συσκευασίας, ενώ σε επίπεδο διετίας αυξήθηκε θεαματικά η κυκλοφορία προϊόντων με επανασφραγιζόμενη συσκευασία.
ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2019
Η έρευνα εκτιμά ως κορυφαίες τάσεις στη συσκευασία, στις οποίες θα στραφούν οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών φέτος, τις εξής:
• Ανακυκλώσιμο από το σχεδιασμό: Σαφέστερη επισήμανση, τυποποιημένη συσκευασία
• Έτοιμο προς χρήση για e-commerce
• Φιλικό προς το περιβάλλον
• Βολική και καινοτόμα συσκευασία
• Φουτουριστικά στοιχεία και επένδυση στην τεχνολογία: Χρήση τεχνολογιών blockchain και κώδικες QR
• Μικρότερες και λιγότερο ογκώδεις συσκευασίες
• Βιοδιασπώμενο πλαστικό, από φυτικά έλαια και απόβλητα από τον αγροδιατροφικό τομέα
• Προσωποποιημένες συσκευασίες
FnB Daily Τεύχος 783
Πηγή: www.fnbdaily.com
Food-to-go: Εξαπλώνεται στα ευρωπαϊκά super market
- Λεπτομέρειες
Μπορεί οι τάσεις στο λιανεμπόριο να διαμορφώνονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως είναι π.χ. το Λονδίνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη κ.ά., ωστόσο αρκετές από τις καινοτομίες, δοκιμάζονται για πρώτη φορά σε μικρότερες πόλεις πριν προχωρήσουν σε πλήρη εφαρμογή.
Ειδικότερα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στον ολοένα αναπτυσσόμενο τομέα του food-to-go, στο οποίο θυμίζουμε ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη χώρα μας η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος με αιχμή του δόρατος τον σεφ Άκη Πετρετζίκη.
100 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πιο συγκεκριμένα στο Μάντσεστερ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το… "βρετανικό Πόρτλαντ" ως πόλη που δημιουργεί νέες τάσεις, η Co-op, η πέμπτη μεγαλύτερη βρετανική λιανεμπορική αλυσίδα τροφίμων, δημιούργησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς το πρώτο κατάστημα Co-op Food on the go, προσφέροντας στους καταναλωτές τρόφιμα για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
ΒΕΛΓΙΟ: ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΤΟ FOODSERVICE
Στο Βέλγιο, μπορεί οι Βρυξέλλες να αποτελούν το κέντρο του λιανεμπορίου στη χώρα, ωστόσο στην Αμβέρσα, την "πόλη των διαμαντιών" μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως είναι η Delhaize και η Colruyt, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ορισμένα εξαιρετικά αυτόνομα καταστήματα στον τομέα του foodservice.
ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ CENTRA...
Στην Ιρλανδία, το Κορκ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είναι η έδρα της Musgrave, η οποία υποστηρίζει χιλιάδες καινοτόμους ανεξάρτητους λιανοπωλητές σε όλο το νησί. Η μορφή καταστημάτων Centra (ή αλλιώς QuickStop) η οποία έχει ήδη εξαπλωθεί σε 450 σημεία την Ιρλανδία και σε 120 στη Βόρεια Ιρλανδία, αποτελεί το βασικότερο παράδειγμα food-to-go καταστήματος, το οποίο έχει γίνει γνωστό για τον καφέ Frank&Honest, τη ναπολιτάνικη πίτσα Caramico και το ιρλανδικό παγωτό Moo’d. Το Κορκ είναι το "σπίτι" και της αλυσίδας σούπερ μάρκετ SuperValu, τα μεγαλύτερα καταστήματα της οποίας (συμπεριλαμβανομένων και του Merchants Quay) έχουν δώσει έμφαση στο food-to-go.
...ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Τέλος στην Πορτογαλία, αρκετές καινοτομίες από τον μεγαλύτερο λιανεμπορικό όμιλο τροφίμων της χώρας, Sonae δοκιμάζονται στο Πόρτο. Αλλά και στη Λισαβόνα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Pingo Doce (με περίπου 400 καταστήματα) αλλά και η Minipreco του Dia Group (με 620) λειτουργούν αρκετά κεντρικά σημεία πώλησης που είναι εστιασμένα σε υπηρεσίες food-to-go, τόσο εντός καταστήματος, όσο και μέσω παραγγελιών για το σπίτι.
FnB Daily Τεύχος 781
Πηγή: www.fnbdaily.com
Gartner: Στις προτεραιότητες των CEOs η αξιοποίηση της τεχνολογίας
- Λεπτομέρειες
Τη θεωρούν εργαλείο ανάπτυξης της εταιρείας τους
Η ύψιστη προτεραιότητα για τους CEOs, όπως καταγράφεται στην έρευνα «Gartner 2019 CEO und Senior Business Executive Survey» που έλαβε χώρα το δ’ τρίμηνο του έτους και στην οποία συμμετείχαν 473 CEOs και Διευθυντές Εταιρειών από εταιρείες με ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια, είναι η ανάπτυξή των και η λήψη μέτρων που θα την κάνουν αυτή δυνατή. Το νέο δεν είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των CEOs, αλλά το ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των CEOs που την έχουν ως πρώτη προτεραιότητά τους: από 40% πέρσι σε 53% φέτος. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ΙΤ (32%), ενώ σημαντική άνοδο σε σχέση με πέρσι σημείωσαν τα οικονομικά ζητήματα, περιλαμβανομένων της κερδοφορίας, του κόστους και της διαχείρισης ρίσκου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Gartner, η αυξανόμενη βαρύτητα των οικονομικών θεμάτων για τους CEOs δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναμένουμε περισσότερες περικοπές στο μέλλον, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι οι CEOs παρακολουθούν πλέον από πιο κοντά την οικονομική ανάπτυξη της επιχείρησής τους.
Δεν εκπλήσσει, επίσης, το γεγονός ότι οι ψηφιακές τάσεις βρίσκονται μέσα στα ενδιαφέροντα των CEOs. Το 82% εξ αυτών αναφέρουν ότι εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων τους, σε σχέση με το 62% της προηγούμενης μελέτης. Συναρτήσει αυτού του γεγονότος, οι CEOs πιστεύουν ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες για όλα τα στελέχη τους, ειδικά γι’ αυτά που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των πωλήσεων, του HR, της διαχείρισης ρίσκου και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι CEOs φαίνεται ότι έχουν υψηλές προσδοκίες από την τεχνολογία, καθώς τη θεωρούν και ως εργαλείο για την αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας της επιχείρησής τους. Άλλωστε, το 47% εξ αυτών ανέφεραν την τεχνολογία ως ένα από τους δύο κορυφαίους τρόπους βελτίωσης της παραγωγικότητας.
Τσάι: Το 80% των πωλήσεων στα σουπερμάρκετ – Ευκαιρίες για τα private label
- Λεπτομέρειες
Μεγάλη δυναμική, ειδικά για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label) στον κλάδο του τσαγιού καταγράφει η μελέτη «The Next Wave In Tea» που δημοσιεύεται ενόψει της παγκόσμιας έκθεσης 2019 Tea World EXPO που διοργανώνεται στο Λας Βέγκας από 10 έως 14 Ιουνίου.
Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι: Το 80% των αγορών προϊόντων τσαγιού σε Ευρώπη και ΗΠΑ γίνονται στα σουπερμάρκετ Το 40% (σε αξία) των αγορών στις χώρες της Ευρώπης είναι private label προϊόντα
Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν τα PL στο τσάι:
- Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών έναντι των εθνικών μαρκών
- Καλύτερη ανταπόκριση σε αυτά που ζητούν οι καταναλωτές από το τσάι και ροφήματα τσαγιού
- Υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά και organic συστατικά
- Καλύτερη γεύση
- Πιο λειτουργικά τρόφιμα/ροφήματα
- Ευαισθητοποίηση σε θέματα βιώσιμων εμπορικών πρακτικών και περιβάλλοντος
Η μελέτη σημειώνει ότι «τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας βρίσκουν τη δική τους θέση αγοράς (niche) ισορροπώντας μεταξύ τιμής και premium προϊόντων».
Επιπλέον, εντοπίζει ευκαιρίες για τις μάρκες εκείνες που θα καταφέρουν να προσφέρουν στους καταναλωτές:
- Καλύτερη γνώση για την προέλευση του τσαγιού
- Προτάσεις συνολικής εμπειρίας κατανάλωσης/εμπειρίας
- Βιώσιμες πρακτικές
- Περιβαλλοντικά φιλικές συσκευασίες
- Υψηλότερη ποιότητα, βελτιωμένη γεύση κλπ
- Ευκολότερη πρόσβαση και περισσότερα σημεία διάθεσης/πώλησης
Τι ζητούν οι καταναλωτές και από τη HoReCa
Ακόμη ένας κλάδος που επηρεάζεται από τις νέες τάσεις στο τσάι είναι τα καφεκοπτεία που πωλούν μείγματα τσαγιού αλλά και οι καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης. Οι καταναλωτές ζητούν όλο και περισσότερο από τα καταστήματα HoReCa να ανταγωνιστούν, ακόμη και να ξεπεράσουν τα προϊόντα τσαγιού που μπορούν να βρουν στα σημεία λιανικής και να παρασκευάσουν ή να καταναλώσουν στο σπίτι.
Convenience και πρόσθετη αξία οδηγούν την καινοτομία
Το ζήτημα της ευκολίας (convenience) αναδεικνύεται - όπως και σε όλη τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών - καταλυτικός παράγοντας επιλογής για τους καταναλωτές. Ο σχεδιασμός προϊόντων και ροφημάτων τσαγιού που είναι εύκολα να καταναλώσει κάποιος, κρύα ή ζεστά και ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέρα είναι το μεγάλο στοίχημα καινοτομίας. Σκόνη για στιγμιαία παραγωγή ροφημάτων, σε βαζάκι ή στικς είναι το βασικό ζητούμενο της έρευνας καινοτομίας για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Επιπλέον πρόσθετη αξία η διαφοροποίηση των προϊόντων για λειτουργικούς σκοπούς όπως τσάι για τόνωση ενέργειας, για διαχείριση του στρες, με αναλγητικές ή αδυνατιστικές ιδιότητες κ.ά.
FOODReporter Τεύχος 50
Πηγή: www.boussias.com
TEDxAthens: Δέκα χρόνια πριν - δέκα μετά!
- Λεπτομέρειες